De FBI heeft de iPhone van de aanstichter van het bloedbad in San Bernardino weten te kraken met hulp van een groep professionele hackers.

De groep kreeg een eenmalig bedrag betaald voor hun diensten, meldt de Washington Post op basis van anonieme bronnen. De hackers zijn gespecialiseerd in het opsporen van beveiligingsproblemen en verkopen die in sommige gevallen door aan de Amerikaanse overheid. 

De groep heeft volgens de krant de reputatie in ethisch grijs gebied te opereren. Zo verkopen de hackers beveiligingsproblemen door aan bedrijven of overheden, die de kwetsbaarheden kunnen gebruiken om op burgers te spioneren. 

Om de telefoon te kraken zouden de hackers gebruik hebben gemaakt van een kwetsbaarheid die daarvoor nog niet bekend was, een zogenoemde 'zero-day exploit'. 

Volgens eerdere geruchten zou de FBI de telefoon hebben weten te kraken met hulp van het Israëlische bedrijf Cellebrite, maar dat wordt nu dus ontkend. 

Spanningen

De iPhone 5C van een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino deed de spanningen tussen Apple en de FBI de afgelopen maanden flink oplopen.

De FBI wilde dat Apple de telefoon kraakte, maar het bedrijf wilde geen hulp bieden omdat dat slecht voor de beveiliging van elke telefoon zou zijn. Uiteindelijk wist de FBI de telefoon te kraken zonder de hulp van Apple.