AMSTERDAM - Opnieuw liggen persoonlijke gegevens van fraudeofficier J. Tonino op straat. Neukia.nl, een weblog, zette maandag een concept e-mail van Tonino aan de Amsterdamse hoofdofficier L. de Wit, op haar site. De site wist de inloggegevens van Tonino te kraken. stappen ondernemen. Neukia.nl beweerde maandagmiddag dat het nieuws een grapje was en niet waar is.

Het Openbaar Ministerie gaat de kraak onderzoeken. "Het hacken van mail is een strafbaar feit en dat gaan we onderzoeken", aldus maandag woordvoerder R. Meulenbroek.

Tonino kwam vorige week in het nieuws toen bekend werd dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries de computer van de fraudeofficier in zijn bezit had. Tonino zette zijn pc - met vertrouwelijke informatie - eind juni op straat. Hij had het ding anderhalf jaar niet meer gebruikt, omdat er een virus op zat. Een taxichauffeur nam de computer echter mee, wist hem moeiteloos aan de praat te krijgen en leverde hem af bij Peter R. de Vries.

Niets nieuws

Tonino schrijft in zijn conceptmail aan De Wit over de onderzoeken van het OM waarover informatie op zijn computer te vinden was. Hij reageerde daarmee op de uitzending van De Vries van donderdagavond die aandacht aan de zaak besteedde. Volgens Tonino heeft De Vries niets naar buiten gebracht dat niet al eerder in de openbaarheid was gebracht. Als officier van justitie leidde hij in het verleden onder meer de zaken tegen voormalig Philips-topman Cor Boonstra en de top van het Amsterdamse taxibedrijf TCA.

Meulenbroek noemt de actie "bijzonder laakbaar en te schunnig voor woorden". Nadat gegevens uit zijn pc vorige week naar buiten kwamen, ondernamen Tonino en het OM stappen om dit soort dingen in het vervolg tegen te gaan. Meulenbroek erkent dat dit niet helemaal goed is gegaan, maar dat er nu acuut maatregelen zijn genomen om een einde aan de misstanden te maken. Volgens hem is het niet mogelijk om de website uit de lucht te halen.

Computer terug

Peter R. de Vries heeft de computer van Tonino overigens maandagmiddag teruggebracht naar het OM in Amsterdam. Daar wordt onderzocht of de informatie die naar buiten is gebracht, gevolgen heeft lopende onderzoeken. Pas dan wordt ook bekend of de affaire gevolgen heeft voor Tonino, die sinds 1 juli bij het functioneel parket werkt.