Spotify-oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon dreigen hun kernactiviteiten te verhuizen naar de Verenigde Staten. In Europa worden er volgens hen te weinig kansen geboden om nieuwe bedrijven te laten groeien.

Dat schrijven Ek en Lorentzon in een open brief. Hoewel de brief vooral gericht is aan de Zweedse politiek, halen de twee Spotify-oprichters ook uit naar heel Europa.

"Het is van de gekke dat Europa, met een grotere bevolking dan de VS, geen enkel bedrijf heeft dat kan worden vergeleken met Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon en andere grote Amerikaanse bedrijven." 

Volgens de twee Spotify-oprichters worden er in hun huidige thuisbasis te veel obstakels opgeworpen die het moeilijk maken om het bedrijf te laten groeien. "Vooruitgang betekent dat je je altijd aanpast en razendsnel kan handelen. Bedrijven die dat niet doen, worden overgenomen. Dit is ook politiek", aldus de Spotify-oprichters. 

Spotify zegt de komende jaren duizenden mensen te willen aannemen. "Ons succes is afhankelijk van onze mogelijkheden om het grootste talent van over de hele wereld aan te trekken", aldus Ek en Lorentzon. "Verandert er niets, dan gaan die duizenden Spotify-banen naar de Verenigde Staten."