Veiling voor opvolger Digitenne in juli

De veiling voor de vergunning voor digitale televisie vindt op 4 juli plaats. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. 

De vergunning voor draadloos digitaal tv kijken is op dit moment in handen van KPN met Digitenne. Het telecombedrijf wil haar vergunning graag verlengen. De looptijd van de nieuwe licentie is van 1 februari 2017 tot 1 februari 2030. Kamp gaat één vergunning verkopen.

Digitenne zendt nu nog uit via de 700 MHz-band. Maar die wordt in 2020 beschikbaar gemaakt voor mobiele telecommunicatie. Digitale ethertelevisie moet dan overstappen op de nieuwe technologie DVB-T2 waardoor er dan meer in HD-kwaliteit kan worden uitgezonden. Consumenten hebben dan wel nieuwe decoders nodig.

Na een flinke groei een paar jaar geleden is het aantal klanten van Digitenne inmiddels afgenomen. Het aandeel schommelt rond de 6 procent van de televisiemarkt. Maar volgens Kamp blijft er een markt voor circa 300.000 tot 400.000 klanten, schreef hij vorig jaar aan de Kamer.

Lees meer over:
Tip de redactie