Netflix verwacht de komende jaren stevige concurrentie van andere on-demand-diensten die via internet series en films aanbieden. 

"Vroeger kostte het honderden miljoenen als je je eigen zender wilde oprichten", zegt oprichter Reed Hastings maandag op een grote jaarpresentatie in Parijs. 

"Nu kost het een paar honderd dollar. Iedereen die een app kan ontwikkelen of op zijn iPhone een goed verhaal kan vertellen, kan in principe een tv-kanaal maken." 

Netflix begon bijna twintig jaar geleden als bedrijf dat dvd’s verzond per post. "Toen we een miljoen abonnees hadden, vierde ik dat met een steak in de lokale Danny’s."

Inmiddels heeft Netflix wereldwijd 75 miljoen abonnees. "Internettelevisie combineert het beste van video en televisie", aldus Hastings. "Je kan kwalitatief hoogwaardige series kijken waar en wanneer je maar wilt. Onze series zijn overal ter wereld met twee klikken toegankelijk."

Boeken lezen

Toen Netflix ruim drie jaar geleden het hele eerste seizoen van serie House of Cards in één keer online zette, verklaarden veel mensen de dienst voor gek. 

"Maar het gaat om ons de totaalervaring van het kijken. Het kijken van een Netflix-serie is het moderne equivalent van het lezen van een boek, wat een van de sterkste vorm van entertainment ooit blijft. Ook daar kan je zelf bepalen wanneer je verder leest, en waar en hoe."