Het Chinese internetbedrijf Alibaba heeft kunstmatige intelligentie ingezet om de winnaars van de Chinese talentenshow te voorspellen. Het systeem had zowel de winnaar als de finalisten goed geraden. 

Het systeem, 'Ai' genaamd, werd ingezet tijdens de vier uur durende finale van het programma I Am a Singer. Terwijl het publiek van vijfhonderd man overlegde over de score van de finalisten, probeerde Ai de uitslag alvast te voorspellen.

Ai lette onder meer op de populariteit van het liedje, de toonhoogte van de zanger, de inhoud van de songtekst en de reactie van het publiek, meldt de Wall Street Journal.

De kunstmatige intelligentie is al eerder ingezet om de uitslagen van het programma te voorspellen. Een week eerder werd het systeem al getest. Toen wist het de nummers één en twee goed te voorspellen, maar maakte het een misser bij het voorspellen van de derde plek. 

Alibaba heeft kunstmatige intelligentie al vaker toegepast om te helpen bij de klantenservice en het analyseren van patronen in het verkeer. Het is de eerste keer dat het systeem openbaar wordt toegepast.