Door een nieuwe technologie kunnen koeien worden verbonden aan het zogenoemde Internet of Things (IoT). Met een slimme stappenteller kan worden gezien wanneer een koe klaar is om bevrucht te worden.

De slimme stappenteller is ontwikkeld door het Japanse techbedrijf Fujitsu, schrijft Recode. De nieuwe techniek moet ertoe leiden dat er meer kalfjes worden geboren, om een tekort aan onder meer vlees te voorkomen.

Koeien die klaar zijn om bevrucht te worden, lopen overdag of 's nachts veel meer dan gebruikelijk. Met de stappenteller, die in verbinding staat met internet, kunnen de bewegingen van de koe worden bijgehouden.

Stappen

Als het aantal 'stappen' die de koe neemt erg is toegenomen, dan kan het dier de volgende dag al kunstmatig bevrucht worden. Op dat moment is de kans op succesvolle bevruchting het grootst.

De stappenteller voorkomt dat boeren het ideale moment voor bevruchting missen. Dat is vaak het geval als de koeien 's nachts veel vaker gaan rondlopen.

De stappenteller is verbonden met het zogenoemde Internet of Things, of Internet der Dingen. Dat is een netwerk van apparatuur die af en toe verbinding met internet nodig hebben om kleine hoeveelheden data te ontvangen of versturen.