Het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse staat Mississippi mag onderzoek doen naar de vermeende hulp van Google bij piraterij. De zoekmachine helpt mogelijk bij het vinden van gekopieerde muziek en illegale drugs.

Rechters bepaalden in hoger beroep dat openbaar aanklager Jim Hood van Mississippi zijn onderzoek mag voortzetten, schrijft persbureau AP. In een eerdere uitspraak kreeg Google zijn zin en moest het onderzoek worden stilgelegd.

Hood denkt dat Google criminelen helpt door illegale content voor iedereen makkelijk vindbaar te maken. Google zegt dat het niet verantwoordelijk is voor wat mensen online doen en noemt het onderzoek een bedreiging voor de vrijheid op internet.

Illegale handel

De openbaar aanklager wil onderzoeken of Google verantwoordelijk kan worden gehouden voor wat er via de zoekmachine gevonden kan worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om handel in valse id-kaarten en gestolen creditcards.

Volgens de rechters van het Hof van Beroep in New Orleans is het onderzoek "redelijk" en vormen "mogelijke handhavingsacties in de toekomst" geen "onmiddellijke dreiging van onherstelbare schade" voor Google.

Google

Hood heeft laten weten dat hij onderzoek doet naar Google's content en handelen, niet zozeer in wat andere partijen op internet aanbieden. Hood werkt al jarenlang aan het onderzoek.

Google beschuldigt Hood van samenwerking met de Amerikaanse filmindustrie in Hollywood. Die zouden de zoekmachine op de korrel willen nemen om zo piraterij van films tegen te gaan.