Apple moet de FBI helpen om gegevens van een smartphone in de Amerikaanse staat Massachusetts af te halen. Het gaat om de telefoon van een mogelijk bendelid.

Dat heeft de rechter in Boston op vrijdag bepaald, aldus Reuters. Apple moet 'redelijke technische hulp' bieden bij onderzoek naar de smartphone.

Het gaat daarbij om het vinden van data op de smartphone van de verdachte, het kopiëren van deze gegevens naar een extern opslagmedium en het afleveren van dit opslagmedium aan de FBI. 

Het oordeel komt vlak nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie in beroep ging bij een vergelijkbare zaak in New York. Daarmee hoopt de regering een oordeel uit maart te veranderen. Toen wees de rechter een verzoek om een iPhone te laten hacken door Apple af. 

San Bernardino

Beide rechtszaken lijken op een eerdere zaak in San Bernardino, waardoor er een groot debat over encryptie ontstond in de Verenigde Staten. Daarbij wilde de FBI Apple dwingen om een iPhone van een dode terrorist te hacken, iets dat Apple weigert te doen. Deze rechtszaak werd vroegtijdig afgekapt, omdat de FBI een alternatieve hackmethode had gevonden.

Het techbedrijf vreest dat er een precedent ontstaat en dat er vaker dergelijke verzoeken worden gemaakt.