Het linken naar foto's die zonder toestemming zijn geplaatst is op zich geen schending van het auteursrecht, stelt advocaat-generaal Melchior Wathelet van het Europees Hof voor Justitie. 

Dat zegt Wathelet donderdag naar aanleiding van een rechtszaak tussen Geenstijl en Playboy. De conclusie van de advocaat-generaal is niet bindend. Wel wordt zo'n advies in veel gevallen overgenomen door het Hof van Justitie.

Het maakt niet uit wat voor motieven de persoon die linkt had, aldus de advocaat-generaal. Ook is het niet van belang of hij of zij er van op de hoogte is dat er geen toestemming is verleend voor het publiceren van het materiaal.

De conclusie van Wathelet is een verlenging van een eerder arrest van het Hof, waarmee al werd besloten dat linken naar een nieuwsartikel op internet is toegestaan. Omdat het originele artikel al online stond, wordt met een link geen nieuw publiek bereikt en is dus geen sprake van een auteursrechtenschending.

De rechtszaak tussen Geenstijl en Playboy loopt al ruim vier jaar. Geenstijl linkte in 2011 naar uitgelekte naaktfoto's van Britt Dekker die later in de Playboy zouden verschijnen. Sanoma Media, de toenmalige uitgever van Playboy, startte vervolgens een rechtszaak. Sanoma is nu nog de uitgever van onder meer NU.nl en tijdschriften als Libelle.

Rechtszaak

De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder in de zaak juist dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal wel als inbreuk kan worden gezien. 

Na een hoger beroep bij het gerechtshof werd die uitspraak eind 2013 weer teruggedraaid. Het hof ziet het linken naar illegaal materiaal niet als openbaarmaking en dus is het geen inbreuk op de auteursrecht.

De zaak ging vervolgens naar de Hoge Raad. Daar werd besloten om advies te vragen van het Europees Hof.