De FBI informeert verschillende Amerikaanse senatoren over de manier waarop de iPhone van een terrorist is gekraakt.

De opsporingsdienst deelt die informatie met Democraat Diane Feinstein en Republikein Richard Burr, die gezamenlijk werken aan een wetsvoorstel dat het gebruik van versleuteling in consumentenelektronica zou beperken. Dat meldt de National Journal.

Onlangs staakte de FBI een rechtszaak tegen Apple, waarin de iPhone-maker werd gevraagd om te helpen bij het kraken van de telefoon van een terrorist. Apple weigerde dit, maar de FBI vond via een derde partij alsnog een manier om de iPhone te doorzoeken.

Hoe dat precies werkt houdt de opsporingsdienst onder de pet. Ook Apple weet niet of er bijvoorbeeld een softwarekwetsbaarheid is die het kraken van iPhones mogelijk maakt. De FBI heeft wel aangeboden lokale politiekorpsen te helpen met het kraken van telefoons.

Wetsvoorstel

Het is nog niet precies duidelijk wat de inhoud van het voorstel van Feinstein en Burr zal zijn, maar mogelijk wordt dat nog deze week bekendgemaakt. Volgens bronnen van Reuters zal de wet echter niet worden gesteund door het Witte Huis en zal de Amerikaanse regering zich er zo min mogelijk over uitlaten.

Binnen het kabinet van president Obama zou nog grote verdeeldheid bestaan over het encryptievraagstuk. De FBI en andere autoriteiten zijn bang dat sterke versleuteling zal zorgen voor problemen bij de opsporing van criminelen, maar volgens privacyvoorvechters en techbedrijven is versleuteling juist een goede manier om de data van burgers en bedrijven te beschermen.

Het Witte Huis zou de kans klein achten dat een controversieel wetsvoorstel rond versleuteling in een verkiezingsjaar door het zeer verdeelde Congres kan worden aangenomen.