Het Italiaanse bedrijf Hacking Team, dat spionagesoftware verkoopt aan overheden in veel verschillende landen, mag zijn software niet meer zomaar exporteren.

De wereldwijde exportlicentie van het bedrijf, dat vorig jaar in opspraak raakte nadat het zelf werd gehackt, is door de Italiaanse overheid ingetrokken.

Dat meldt de krant Il Fatto Quotidiano woensdag op basis van bronnen. Eigenlijk zou de licentie nog twee jaar geldig zijn.

Vorig jaar kwamen veel documenten van Hacking Team, waaronder interne e-mails, op straat te liggen. Daardoor kwamen verschillende beveiligingslekken in populaire software aan het licht, die door het bedrijf werden misbruikt om spionage mogelijk te maken.

Onder de klanten van Hacking Team bleken zich onder meer de overheden van Egypte, Sudan en Saudi-Arabië te bevinden. Eerder zei Hacking Team juist nog dat de Sudanese overheid vanwege mensenrechtenschendingen niet welkom was als klant.

Toestemming

Door de nieuwe exportrestricties mag Hacking Team zijn software in 46 landen niet meer zomaar verkopen. Per keer moet toestemming worden gevraagd voordat de software kan worden uitgevoerd.

De beperking treft onder meer de handel met Egypte, Saudi-Arabië en Koeweit. Maar ook landen als Zwitserland, Israël en de Verenigde Staten zouden niet meer zomaar Hacking Team-software kunnen inkopen.

EU-landen worden niet getroffen door de restricties. Uit de gelekte e-mails van Hacking Team bleek dat ook de Nationale Politie interesse had in gebruik van de spionagesoftware, maar voor zo ver bekend is het nooit tot een deal gekomen.