Er staan duizenden banen op de tocht bij de Finse netwerkbouwer Nokia. In Finland zelf verliezen zeker 1.300 mensen hun baan, maar wereldwijd zou dat op kunnen lopen naar 15.000.

Nokia heeft zelf het schrappen van 1.300 banen in Finland bekendgemaakt, maar de Belgische krant Het Nieuwsblad meldt dat ook in Antwerpen 166 banen gaan verdwijnen. Reuters voegt daaraan toe dat in Duitsland 1.400 banen gaan verdwijnen en dat er in Frankrijk 400 worden geschrapt.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat in totaal 10.000 tot 15.000 Nokia-banen in 30 landen op de nominatie staan om geschrapt te worden.

In een verklaring bevestigde Nokia dat het de komende tijd met vakorganisaties in een kleine dertig landen in gesprek gaat over banenreducties.  Aantallen werden evenwel niet genoemd. Het bedrijf neemt tot en met 2018 de tijd voor de ingrijpende herstructurering.

Het is onduidelijk hoeveel banen in Nederland verdwijnen. "Dit is een wereldwijd programma en dus worden veel landen, inclusief Nederland, direct of indirect getroffen", aldus een woordvoerder tegen NU.nl. Exacte aantallen zijn volgens haar nog niet bekend, omdat per afdeling nog gesprekken plaatsvinden en rekening moet worden gehouden met lokale wetten.

Overname

Nokia rondde eerder dit jaar de overname van zijn Franse branchegenoot Alcatel-Lucent af. Die krachtenbundeling moet bijna 1 miljard euro per jaar aan structurele bezuinigingen opleveren. Topman Rajeev Suri zou de plannen woensdag met de vakbonden hebben besproken.

Het Finse technologiebedrijf bleek de afgelopen jaren niet opgewassen tegen de concurrentie van met name Apple en Samsung op het gebied van mobiele telefoons. Nokia bleef te lang betrekkelijk eenvoudige mobieltjes maken terwijl rivalen met geavanceerde smartphones marktaandeel wegkaapten.

De mobieltjesdivisie is verkocht aan Microsoft en het onderdeel dat met het Nederlandse TomTom concurreert op het gebied van digitale kaarten en navigatie kwam onlangs in handen van de Duitse autofabrikanten BMW, Audi en Mercedes. Nokia heeft zijn werkterrein inmiddels volledig verlegd naar technologie voor telecomnetwerken.