Er is een run op het Aziatische bordspel Go, nadat het Google-computerprogramma AlphaGo de wereldkampioen Lee Sedol versloeg in een reeks van vijf wedstrijden. Het bordspel is in sommige delen van de wereld uitverkocht.

De fabrikant van het bordspel heeft te maken met een enorme toename in vraag naar het bordspel in de Aziatische markt. De fabrieken draaien overuren om aan die vraag te voldoen, waardoor er steeds minder voor export overblijft, schrijft de site Go Game Guru.

De website zet zich in voor het promoten van Go en het verkopen van het bordspel op de westerse markt. Begin maart was er nog 'voldoende voorraad', maar die is in korte tijd enorm geslonken.

In sommige delen van de wereld is het bordspel helemaal uitverkocht. Een aantal Go-producten is uit de catalogus geschrapt. De voorraad wordt waarschijnlijk maar mondjesmaat aangevuld vanwege de populariteit van Go in Azië.

Google

In maart nam de Google-computer het op tegen de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Lee Sedol. De eerste drie potjes werden door AlphaGo gewonnen. Lee won alleen de vierde pot, maar verloor de wedstrijd daarna weer.

De winst van Google wordt gezien als een grote stap voor kunstmatige intelligentie, omdat het bordspel door de vele mogelijke zetten veel moeilijker is om onder de knie te krijgen dan bijvoorbeeld schaken.

Experts hadden verwacht dat het nog zeker tien jaar zou duren voordat een computer het spel van mensen kon winnen. 

Video: Google-computer wint met 4-1 van Koreaanse Go-kampioen

Google-computer wint met 4-1 van Koreaanse Go-kampioen
Google-computer wint met 4-1 van Koreaanse Go-kampioen

AlphaGo

AlphaGo is een zelflerend computerprogramma die de honderden mogelijkheden bij elke zet analyseert en het effect op het spelverloop berekent.

De software is ontwikkeld door DeepMind, een onderdeel van Google dat voortkomt uit een overname in 2014. De zelflerende software van DeepMind wordt in allerlei afdelingen van het bedrijf gebruikt, van de zoekmachine tot de foto-app Google Photos.