Cybercriminaliteit kost Nederlandse bedrijven en de overheid jaarlijks zo'n 10 miljard euro. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om diefstal van intellectueel eigendom, schade door het vrijkomen van privacygevoelige gegevens en diefstal van geld. 

Dat blijkt maandag uit een analyse van Deloitte. Vooral de techsector (een jaarlijks risico van 1,1 miljard), defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartorganisaties (415 miljoen), de publieke sector (2,4 miljard) en banken (360 miljoen) zijn kwetsbaar voor cybercriminaliteit. 

Het waardeverlies van 10 miljard euro moet volgens Deloitte gezien worden als een van de kosten van de digitalisering, die aan de andere kant ook veel welvaart brengt. "Cybercrime is hier helaas onlosmakelijk aan verbonden, maar ook te managen", aldus Maarten van Wieren, cybersecurityexpert bij Deloitte.

"Omdat cyberincidenten nooit helemaal te voorkomen zijn, is het van groot belang de negatieve impact zo veel mogelijk te beperken door goede detectie en snelle reactie", aldus Van Wieren.

"Het is belangrijk om te beseffen dat het niet gaat om of je gehackt wordt, maar om wat je doet als je gehackt wordt", stelt de voormalige commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn die Deloitte adviseert.

"Door te laten zien dat je controle hebt over je data, kan dit leiden tot vertrouwen en vertrouwen kan op haar beurt weer waarde toevoegen."