De Amerikaanse recherchedienst FBI heeft politiediensten in de Verenigde Staten hulp aangeboden bij het inbreken in iPhones en andere mobiele apparaten.

De FBI biedt de hulp aan via een bericht dat is uitgegaan naar de politiediensten. De site BuzzFeed heeft de memo ingezien en bevestigd gekregen.

Het is de recherchedienst gelukt om binnen te dringen in de iPhone van een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino. De FBI heeft daarvoor hulp gekregen van een externe partij.

Debat

De versleuteling van de iPhone 5c van de vermeende terrorist heeft geleid tot een hevig debat over privacy en encryptie. De FBI wilde Apple met een rechtszaak dwingen software te schrijven om in de telefoon te komen.

Apple weigerde de software te schrijven, omdat daarmee de beveiliging van alle iPhones in het geding zou komen. Vlak voordat de rechtszaak begon, liet de FBI weten hulp te hebben gekregen bij het inbreken.

Het lijkt erop dat de FBI die techniek voor het openbreken van iPhones ook wil toepassen op andere iPhones in criminele zaken en politiediensten in dergelijke zaken daarmee wil helpen.

Techniek

Belangrijke ontwikkelaars bij Apple en andere experts denken dat de techniek waarmee de FBI de iPhone nu openbreekt, waarschijnlijk zal uitlekken.

Om binnen te dringen wordt gebruik gemaakt van een veiligheidslek. Zodra duidelijk is waar het lek zit, zal Apple dat zo snel mogelijk dichten.

Forensisch expert Jonathan Zdziarski verwacht daarom dat de techniek slechts enkele maanden kan worden gebruikt. Volgens de FBI werkt de dienst binnen de kaders van de wet.