Amerikaanse en Canadese muzikanten willen dat de regels voor het online auteursrecht worden veranderd, zodat bedrijven aansprakelijk worden voor auteursrechtenschending.

Een groep van honderd muzikanten heeft brieven gestuurd naar de Amerikaanse overheid, waarin wordt verzocht om de wet te veranderen. Onder anderen Christina Aguilera, Katy Perry en de Canadees deadmau5 doen mee aan de actie, aldus Bloomberg.

De muzikanten stellen dat sectie 512 van de DMCA-wet te vaak als schild wordt gebruikt door techbedrijven. Door deze wet worden muzikanten verplicht om zelf achter misbruik van hun eigen materiaal aan te gaan, en zijn websites verplicht om inbreukmakend materiaal te verwijderen als dit wordt gemeld. De uit 1998 stammende wet zou volgens de muzikanten zijn verouderd.

De artiesten willen liever dat techbedrijven aansprakelijk zijn voor misbruik en daar ook actie tegen ondernemen. Door de wet aan te passen, zouden de bedrijven zich niet langer achter huidige secties kunnen verbergen.

Een groep van 18 muziekorganisaties heeft tegelijkertijd een gezamenlijke brief ingestuurd, waarin ze ook protest maken tegen de huidige DMCA-wet. De Amerikaanse auteursrechtentoezichthouder doet op basis hiervan onderzoek naar de huidige wet.