BlackBerry heeft zijn omzet uit software en diensten zien verdubbelen naar 153 miljoen dollar (134 miljoen euro), bijna een derde van de totale inkomsten.

Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt bij de presentatie van kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van zijn boekjaar 2016, dat liep van december tot en met februari.

"We hebben duidelijk grip en marktaandeel gewonnen in bedrijfssoftware", zegt directeur John Chen. Het bedrijf zegt op weg te zijn in het komende jaar weer winstgevend te kunnen worden.

Eerder kromp BlackBerry enorm en had het te maken met flinke verliezen, toen de BlackBerry-smartphone werd ingehaald door concurrenten als de iPhone en Android-apparaten. Onder Chen heeft BlackBerry zich onder meer gericht op beveiligings- en autosoftware.

Door hoge reorganisatiekosten draaide BlackBerry in het kwartaal een nettoverlies van 238 miljoen dollar (208 miljoen euro) op een omzet van 464 miljoen dollar (406 miljoen euro). Worden deze kosten niet meegerekend, dan draait BlackBerry naar eigen zeggen nog maar een verlies van 18 miljoen dollar (16 miljoen euro).