Free Basics, de gratis internetdienst van Facebook, is eind december geblokkeerd in Egypte omdat Facebook de Egyptische overheid geen toegang zou hebben gegeven tot gebruikersdata. 

Free Basics is een internetdienst van Facebook, speciaal bedoeld voor armere landen met weinig internet. Gebruikers van de dienst krijgen slechts toegang tot een aantal diensten, maar hoeven niets te betalen.

De dienst werd in oktober gelanceerd in Egypte, maar werd eind december alweer stopgezet. Volgens de Egyptische overheid had telecomprovider Etisalat Etel.ad slechts een tijdelijke vergunning voor twee maanden. 

Volgens ingewijden is de dienst echter geblokkeerd omdat Facebook de beveiliging van het systeem niet wilde uitzetten voor de Egyptische overheid, zodat de Egyptische inlichtingendiensten de internettoegang konden gebruiken voor massasurveillance. 

Het Egyptische ministerie van Communicatie wil niet specifiek ingaan op de aantijgingen, maar zegt dat de dienst werd geblokkeerd omdat de gratis dienst de positie van andere internetproviders in het gevaar bracht.

Volgens Facebook werd de dienst door 3 miljoen Egyptenaren gebruikt, waarvan 1 miljoen nog nooit eerder toegang had tot het internet. Free Basics is beschikbaar in 37 landen. Eerder werd de dienst in India verboden, omdat het in strijd is met de regels voor netneutraliteit.