De autoriteiten in de Chinese stad Shenzen hebben vijf online taxidiensten, waaronder Uber, op het matje geroepen. De diensten zouden hun chauffeurs niet goed genoeg screenen.

Zo maken ze verkeersovertredingen en heeft een aantal chauffeurs een crimineel verleden.

Chauffeurs rijden soms ook met verkeerde kentekenplaten, meldt het transportcommittee van Shenzen. Daarnaast worden klachten van klanten niet goed afgehandeld en maken de diensten zich schuldig aan concurrentievervalsing.

China is al bezig met het opstellen van regels om de taxidiensten aan banden te leggen. Net als in Nederland zien vergunninghoudende taxichauffeurs Uber, Didi Kuaidi en andere diensten als oneerlijke concurrentie.

Drugs

Door inspecties kwamen de autoriteiten in de stad erachter dat er zeker 1425 chauffeurs in het verleden zijn opgepakt of beboet voor drugsgebruik.

Zeker 1661 chauffeurs hebben een strafblad en één chauffeur heeft een verstandelijke beperking en zorgde volgens de autoriteiten voor "moeilijkheden".

Veiligheid

Uber en Didi Kuaidi hebben laten weten dat de veiligheid van passagiers prioriteit heeft. Uber is sinds kort begonnen met het gebruiken van gezichtsherkenningsapparatuur bij het registreren van chauffeurs.

Gebrekkige screening van chauffeurs is Uber overigens niet alleen in China verweten. In de VS zijn er meerdere incidenten geweest waarbij chauffeurs passagiers bedreigden of aanvielen.