DUBAI - De Britse gijzelaar Kenneth Bigley heeft een laatste wanhopige smeekbede aan de Britse premier Tony Blair gericht kort voor hij werd onthoofd in Irak. Dat blijkt uit een video die zondag op internet is geplaatst.

"Het is deze mensen ernst. Alstublieft, alstublieft, geef ze wat ze vragen. Ik smeek u", zegt de 62-jarige ingenieur uit Liverpool op de video. Hij wordt op de beelden omringd door zes gemaskerde mannen van al-Tawhid wa al-Jihad, de groepering van Abu Musab al-Zarqawi.

"Help deze ziel. Brits volk, ik heb jullie hulp meer dan ooit nodig, ga de straat op en eis een beter leven voor de vrouwen die worden gevangen gehouden in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad", vraagt Bigley. De gijzelnemers eisten de vrijlating van vrouwen in Britse en Amerikaanse detentiecentra in Irak.

"Ik heb verscheidene malen zoveel tegen jullie gezegd. Alles wat ik nu nog tegen jullie kan zeggen, is dat er nog zeer weinig tijd over is", aldus Bigley in de video kort voor zijn dood. Hij werd op 16 september samen met twee Amerikanen uit Bagdad ontvoerd. De Amerikanen werden al eerder onthoofd.