De voormalig eigenaren van muziekstreamingdienst Tidal zouden het succes en de populariteit van de dienst voor de verkoop aan Jay Z hebben overdreven.

Tidal wil voormalig eigenaren Schibsted en durfinvesteerder Verdane aanklagen, meldt Musically op basis van de Noorse krant Dagens Næringsliv. Tidal wil 100 miljoen Zweedse kronen (10,8 miljoen euro) van de voormalig eigenaars.

Die bedrijven hadden een meerderheidsaandeel in WiMP, dat na de verkoop aan Jay Z werd omgedoopt tot Tidal. Volgens Tidal hebben Schibsted en Verdane zowel het gebruikersaantal (503.000) als de financiële staat van het bedrijf overdreven voorafgaand aan de overname.

Aantal gebruikers

Hoewel Tidal inmiddels ruim 3 miljoen gebruikers telt, was dat aantal volgens de huidige eigenaars tijdens de overname begin 2015 nog niet het geval. Volgens de originele bezitter had Tidal 540.000 gebruikers op het moment van overname, maar dat bleek lager te liggen toen de kopers van het bedrijf een intern onderzoek startte.

Ook zou het bedrijf volgens de nieuwe eigenaren niet zo gezond zijn geweest als de voormalig eigenaren hebben doen overkomen.

Schibsted reageert tegenover Breakit verontwaardigd op de aanklacht van Tidal. "We willen er graag op wijzen dat het een beursgenoteerd bedrijf was, waardoor er financiële transparantie was." Tidal wil volgens een woordvoerder van het bedrijf geen verder commentaar leveren over de rechtszaak.

De laatste jaarcijfers van Aspiro, het moederbedrijf van Tidal dat door Jay Z is overgenomen, zijn van 2014. Toen noteerde het bedrijf een omzet van 32,8 miljoen euro, en een verlies van 9 miljoen euro.

Eigen films

Inmiddels zou Tidal aan een eigen videostreamingdienst werken, meldt Page Six. Tidal zou in overleg zijn met verschillende bestuurders uit de filmwereld.

Tidal zou films willen maken in samenwerking met filmlabels, die vooral draaien om artiesten die achter de streamingdienst staan.

De videodienst zou al in juni kunnen worden toegevoegd aan Tidal, en bestaat naast eigen werk ook uit bestaande films.