Windows 10 heeft 270 miljoen gebruikers

Windows 10 heeft na acht maanden al 270 miljoen actieve gebruikers. In januari had Windows 10 nog 200 miljoen actieve gebruikers.

Daarmee is Windows 10 de snelstgroeiende nieuwe Windows versie tot nu toe, zowel wat betreft zakelijke gebruikers als consumenten. Dat meldt Microsoft tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Build.

Update

In de zomer krijgt Windows 10 een 'Anniversary Update', die nieuwe functies bevat en zowel geschikt is voor pc's als voor de Xbox One.

Zo wordt spraakassistent Cortana slimmer, en kan het onder meer dingen herkennen die mensen met een pen op een Windows-tablet schrijven. Op die manier wordt een handgeschreven datum automatisch herkend.

Dit is er nieuw in Windows 10

Pen-gebruikers kunnen na de update een digitale liniaal gebruiken om rechte lijnen te trekken, en de pen gebruiken om tekstdocumenten te bewerken, arceren en tekst te schrappen door die door te krassen.

Ook wordt het biometrisch inloggen van Windows uitgebreid. Straks kunnen gebruikers bij ondersteunde sites inloggen met hun vingerafdruk, in Microsoft-browser Edge.

Windows-ontwikkelaars

Het aantal ontwikkelaars dat apps voor Windows ontwikkelt groeit volgens Microsoft sterk, met een toename van 60 procent 'in de afgelopen maanden'.

Facebook werkt volgens Microsoft aan Facebook, Facebook Messenger en Instagram voor Windows 10.

Bash

Ook krijgt Windows 10 ondersteuning voor Bash. Dat systeem is al lange tijd het opdrachtregelprogramma op Linux en OS X, waarmee gebruikers code op hun eigen systeem kunnen uitvoeren.

Voor Bash op Windows werkt Microsoft samen met Ubuntu-ontwikkelaar Canonical. Dankzij de Bash-ondersteuning kunnen ontwikkelaars vanaf de zomer native Ubuntu-bestanden op Windows draaien.

Xbox One als ontwikkelkit

Elke Xbox One kan vanaf woensdag worden gebruikt als ontwikkelkit. Dat betekent dat elke WIndows-ontwikkelaar een app of game kan uitproberen op een reguliere Xbox One. Tot nu toe was daar een aparte ontwikkelkit voor nodig.

Microsoft beloofde mogelijkheid drie jaar geleden al, woensdag verschijnt de previewversie. De volledig onderteunde versie van de functie verschijnt in de zomer, als onderdeel van de Windows 10 Anniversary-update.

Lees meer over:
Tip de redactie