Zowel Apple als Google helpen de Amerikaanse overheid regelmatig om toegang tot apparaten te krijgen.

Apple en Google hebben de Amerikaanse federale overheid bij in ieder geval 63 zaken geholpen om toegang te krijgen tot informatie op apparaten met hun software, ontdekte burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU). Dat meldt Reuters.

Het gaat daarbij hoofdzakelijk om drugszaken, waarbij ACLU opmerkt dat dergelijke aanvragen van de overheid ondertussen 'vrij normaal' zijn.

De Amerikaanse overheid dwingt bedrijven mee te werken via de All Writs Act, een wet uit de achttiende eeuw die wordt ingezet om telefoons af te tappen.

Rechtszaken

Apple werkte volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie in het verleden altijd met dergelijke aanvragen, wanneer de rechter het bedrijf daartoe dwong.

Recentelijk is Apple echter gestopt aanvragen via die wet te gehoorzamen. De bekendste zaak is die van de FBI tegen Apple, waarbij de FBI wilde dat Apple het mogelijk zou maken in te breken in de iPhone van een overleden terrorist.

Die zaak liep met een sisser af toen de FBI alsnog zelf in staat bleek op de iPhone in te breken, zonder de hulp van Apple. Toch voert de FBI nog een vergelijkbare zaak tegen Apple, maar die werd eerder vandaag op verzoek van de FBI vertraagd.

Zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie als Apple weigerden te reageren op het rapport van ACLU. Google wil niet zeggen hoe vaak aanvragen onder de All Writs Act heeft geweigerd of toegezegd.