Elektronicaproducent Foxconn neemt het Japanse concern Sharp over. Na weken van gesteggel over de boekhouding van Sharp is een beperktere deal gesloten dan eerder werd verwacht.

Foxconn koopt voor 389 miljard yen (3,1 miljard euro) 66 procent van de aandelen in Sharp en krijgt daarmee de controle over het bedrijf, zo meldt Bloomberg.

Eind februari leek de overname van Sharp al rond te zijn. Het Japanse bedrijf zei dat een bod van Foxconn werd geaccepteerd, maar kort daarna bleek dat Foxconn op het laatste moment nog nieuwe financiële informatie over Sharp had gekregen, waaruit bleek dat het bedrijf nog zo'n 2,8 miljard euro aan financiële risico's met zich meedraagt.

Daarop besloot Foxconn zich terug te trekken en het bod op Sharp te heroverwegen. Een maand later bereikten de partijen toch nog een overeenkomst, maar voor een lager bedrag dan eerder werd genoemd.

Verliezen

In 2012 bood Foxconn al eens 550 yen per aandeel van Sharp, ruim zes keer zo veel als nu, maar dat bod werd toen niet geaccepteerd. Sindsdien heeft het Japanse bedrijf grote verliezen geleden. Over het afgelopen boekjaar, dat eindigt op donderdag, verwacht Sharp een verlies van 170 miljard yen (1,3 miljard euro), waar eerder nog een beperkte winst werd verwacht.

Foxconn heeft interesse in Sharp omdat het een van de grootste displaymakers is, die onder meer levert aan verschillende smartphonemakers. Naar verluidt zal Sharp in de komende jaren mogelijk ook schermen voor iPhones gaan leveren, als Apple overstapt op OLED-schermen voor zijn telefoons.

De afgelopen jaren is Foxconn verantwoordelijk geweest voor de assemblage van een groot deel van alle smartphones, waaronder de iPhone. Door een eigen schermentak in huis te halen zou het bedrijf nog meer controle kunnen krijgen over de productie van elektronica.