De Chinese overheid wil nieuwe regels invoeren die het mogelijk maken om providers te straffen als zij de toegang tot buitenlandse websites niet blokkeren.

De voorgestelde regels zijn maandag gepubliceerd voor een openbare consultatie, meldt de Wall Street Journal.

In China is het al gebruikelijk dat de toegang tot sommige buitenlandse websites wordt geblokkeerd. Sites die kritiek hebben op de Chinese overheid, waaronder veel pagina's van buitenlandse media, zijn in China onbereikbaar.

De nieuwe regels zouden providers ertoe verplichten om verbindingen met alle buitenlandse domeinen te blokkeren. Er kan een boete van maximaal 30.000 yuan (4.100 euro) worden opgelegd als ze dit niet doen.

Handhaving

Onder de nieuwe regels zouden Chinese internetgebruikers kunnen worden afgesloten van een nog veel groter deel van het internet, en zou in feite een kleiner binnenlands internet ontstaan.

Het is onduidelijk of de Chinese overheid daadwerkelijk van plan is om de nieuwe regels volledig te handhaven, of dat ze vooral zijn bedoeld als manier om kleinere blokkades juridisch te onderbouwen.

"Gezien het huidige klimaat lijkt dit in lijn te zijn met het steeds hardere optreden tegen de pers en internetvrijheid", zegt Lokman Tsui, een media-expert van de universiteit van Hongkong.