ENSCHEDE - Familieleden en bekenden die slecht ter been zijn of bijvoorbeeld in het buitenland wonen, kunnen binnenkort toch de crematie van een dierbare bijwonen. Twee bedrijven uit Twente hebben een systeem ontwikkeld waarmee de ceremonie rechtstreeks via internet te volgen is. De crematoria in Heerlen en Venlo zijn sinds kort met het systeem uitgerust.

Via een persoonlijk codewoord, die in eerste instantie alleen aan de naaste familieleden van de overledene wordt prijsgegeven, kunnen de nabestaanden zelf een selectie maken wie de uitvaart thuis via de computer kan bekijken. Zo zei directeur M. Verbiesen van het internetbedrijf Maximedia in Enschede zaterdag. Hij heeft het systeem samen met het audiobedrijf Hecla uit Hengelo ontwikkeld.

Tijdens de ceremonie staan meerdere camera's opgesteld die met een centraal besturingssysteem worden bediend. De beelden zijn rechtstreeks via een internetsite te volgen, die alleen toegankelijk is met het codewoord. De twee crematoria bieden het systeem als extra service aan. Er hoeft niet voor te worden betaald.

Volgens de initiatiefnemers is het systeem ook bruikbaar bij bijvoorbeeld trouwpartijen en kerkdiensten.