AMSTERDAM - Digitale televisie wint in rap tempo terrein. Omroepen en mediabedrijven starten en masse digitale kanalen. VPRO, MTV, RTL, Endemol, SBS en de Publieke Omroep komen allemaal met nieuwe initiatieven. MTV begint in januari met vier nieuwe zenders, de VPRO al in december, zo meldt de Volkskrant.

De lancering van de digitale kanalen moet de omschakeling van analoge naar digitale televisie in een stroomversnelling brengen. De extra zenders zijn niet via het analoge signaal te verkrijgen, en digitale tv heeft bovendien een betere beeldkwaliteit. De consument moet wel meer betalen voor die extra kanalen door middel van aanschaf van een digitale decoder.

Volgens Erik Huizer van het NOB gaat Nederland uiteindelijk zeker over op digitale televisie, met name onder invloed van de rest van de wereld. In Engeland heeft de overheid al 2010 als deadline gesteld: iedereen moet op die datum digitaal zijn. Huizer verwacht dat op een gegeven moment ook alleen nog digitale televisies verkocht zullen worden.

Ongeveer 90 procent van de Nederlanders kijkt nu nog analoog. Digitale tv is te ontvangen via de kabel, de ether en de satelliet.