Microsoft heeft zijn excuses aangeboden voor Tay, de Twitter-bot die als een tiener moest tweeten maar binnen een etmaal racistische tweets plaatste en de liefde aan Hitler verklaarde.

"We bieden onze welgemeende excuses aan voor de onbedoelde aanstootgevende en kwetsende tweets die Tay verstuurde", schrijft Peter Lee, het hoofd van de researchafdeling van Microsoft, in een blog. "De tweets staan absoluut niet voor wie wij zijn, waar we voor willen staan of hoe we Tay ontworpen hebben."

Eerder deze week moest Microsoft bot Tay al na een etmaal offline halen. De chattende robot was bedoeld als een experiment om kunstmatige intelligentie en gespreksbegrip te testen.

Echter niet lang na de lancering begon de chatbot dankzij een georganiseerde actie van kwaadwillende gebruikers teksten te tweeten als: 'Hitler had gelijk ik haat Joden' en 'Hitler zou het beter doen dan de aap die we nu hebben'.

"We hadden Tay voorbereid op een hoop narigheid, maar deze specifieke soort narigheid hadden we niet voorzien", schrijft Lee.