Vodafone is het niet eens met de interpretatie van de Europese netneutraliteitswet door minister Henk Kamp (Economische Zaken). Hij wil een verbod op 'positieve prijsdiscriminatie' bij mobiele abonnementen blijven hanteren, maar volgens Vodafone is dat slecht voor de consument.

Dat schrijft CEO Rob Shuter vrijdag op de site van Vodafone. Eerder deze week schreef Kamp aan de Tweede Kamer dat hij een verbod op 'zero-rating' wil blijven handhaven.

Daarmee wordt bedoeld dat providers bepaalde soorten internetverkeer vrijstellen van een databundel. Zo bood Vodafone in het verleden abonnementen aan waarbij naar de zender HBO kon worden gekeken zonder dat de verbruikte MB's van de bundel af gingen.

Dat mag onder de Nederlandse netneutraliteitswet echter niet. De verwachting was dat de Europese regels, die op 30 april van kracht worden, soepeler zouden zijn. Maar Kamp interpreteert de wet zo dat zero-rating verboden blijft.

Voordelen

"De voordelen van zero rating voor de consument zijn duidelijk, maar de nadelen zijn niet zo voor de hand liggend", schrijft Shuter vrijdag in een blogpost met de titel Zero reality. Zijn provider zegt het gebruik van de My Vodafone-app - waarmee abonnees hun verbruik kunnen inzien - vrij te willen stellen van de databundel. 

Dat mag van minister Kamp niet, "zelfs niet als het in het voordeel van de klant is", aldus Shuter. "Een gratis servicenummer is geen probleem, maar een gratis service-app blijkbaar wel."

Volgens Kamp is zero-rating een probleem omdat het bepaalde soorten internetverkeer in feite voortrekt. Dat zou onder meer beginnende internetondernemingen benadelen.

Shuter roept Kamp op om geen eigen interpretatie van de wet te hanteren, maar de gezamenlijke Europese toezichthouders tot een besluit te laten komen. "Op deze manier blijft Nederland een buitenbeentje binnen Europa en daarmee een belemmering bij het creëren van één Europese telecommarkt", sluit hij af.