De Nederlandsche Bank (DNB) wil een eigen variant van de digitale valuta bitcoin ontwikkelen. De eigen DNBcoin moet op blockchaintechnologie gebaseerd worden, net als de bitcoin zelf.

Dat staat in het jaarverslag (PDF) dat de bank deze week publiceerde. DNB noemt het ontwikkelen van de DNBcoin een van zijn doelen voor 2016. Het jaarverslag maakt verder niet duidelijk wie de ontwikkeling voor zijn rekening gaat nemen.

Het gaat DNB er niet om een vervanger voor de euro of voor de bitcoin te maken. De bank wil vooral de blockchaintechnologie verder onderzoeken. Zo moet blijken of die te gebruiken is om tijd en kosten te besparen in de financiële wereld.

De blockchain is een decentraal systeem waarin alle transacties worden bijgehouden. Omdat deze boekhouding niet op één plaats is opgeslagen, moet fraude met bitcoin-achtige munten zeer moeilijk zijn.

DNB is niet de eerste bank die een eigen variant van de bitcoin wil. Bank of England, de centrale bank van Groot-Britannië, ontwikkelde eerder dit jaar al de RSCoin.