Netflix blijkt de maximale resolutie van video's die over mobiele netwerken worden gestreamd te beperken.

De populaire streamingdienst hanteert wereldwijd een beleid waarbij video's met maximaal 600 Kbps wordt afgespeeld over een mobiele verbinding, aldus Netflix vrijdag. Dat is onvoldoende om video's in hd-kwaliteit af te spelen.

Het beleid lijkt al langer te bestaan, maar wordt door Netflix nu pas bevestigd. Netflix stelt bovendien tegenover de Wall Street Journal dat de kwaliteit van video's in de VS afhankelijk is van het mobiele netwerk dat wordt gebruikt.

Klanten van de providers AT&T en Verizon zien video's in een lagere kwaliteit dan abonnees van T-Mobile en Sprint in het land. Volgens Netflix hebben die laatste providers een "klantvriendelijker beleid", waardoor klanten minder risico lopen op hoge kosten als ze hun databundel overschrijden. Sprint en T-Mobile verlagen enkel de snelheid als de datalimiet wordt bereikt.

Nederland

Howel dat ook het geval is bij de meeste mobiele abonnementen in Nederland, lijkt de resolutiebeperking van Netflix ook in Nederland te worden toegepast.

In zijn blogpost stelt Netflix vrijdag dat wordt gewerkt aan een handmatige databesparingsmodus voor zijn mobiele apps. Onlangs verscheen zo'n modus al in een bètaversie van de Android-app van Netflix.

Met de nieuwe functie moeten klanten zelf kunnen instellen wat de maximale videokwaliteit is. Zo kunnen zij zelf kiezen of ze liever data willen besparen, in ruil voor een lagere beeldkwaliteit. De functie wordt in mei uitgerold.