Apple werkt aan zes verschillende projecten voor cloudservers, om ervoor te zorgen dat niemand stiekem de hardware kan aanpassen.

Apples cloudplannen lekten eerder al naar buiten, maar nu blijkt dat Apple zes projecten heeft lopen om hier aan te werken.

Het zal volgens bronnen van The Information nog een paar jaar duren totdat de cloudprojecten van Apple ergens op uitlopen. In die periode wil Apple een volledig zelf beheerde cloudserversysteem opzetten. 

Met de zelfbeheerde cloudservers wil Apple spionage moeilijker maken. Het bedrijf zou al langer vermoeden dat de hardware en firmware van opgestuurde servers stiekem tijdens het transport worden aangepast, zodat er op kan worden afgeluisterd.

Op een bepaald punt zou Apple personeel hebben opgedragen om foto's van apparatuur te maken en de functie van iedere chip op te zoeken, om te zien of er mogelijke ongepaste onderdelen op aanwezig waren.

Apple zou ook nog overwegen om een groot deel van de iCloud-servers extern te laten beheren. Onlangs lekte onderhandelingen tussen Google en Apple naar buiten, om iCloud onder te brengen bij Google Cloud Platform. Op het moment gebruikt Apple vaak de servers van Amazon.

Privacy

De serverplannen lekken naar buiten terwijl Apple de versleuteling van de iPhone verdedigt tegenover de FBI. Apple wil het moeilijk maken voor de Amerikaanse overheid om toestellen te bespioneren.