In Angola worden de gratis internetdiensten van Facebook en Wikipedia gebruikt om illegale films en software te delen.

Op die manier omzeilen arme Angolezen de beperkingen die Facebook en Wikipedia bij hun gratis internet hebben opgelegd, schrijft Motherboard.

Zowel Facebook als Wikipedia bieden in samenwerking met providers gratis internet aan in Angola, maar daarmee kunnen gebruikers wel enkel de Facebook-dienst Free Basics en Wikipedia bezoeken. De rest van het internet blijft via die gratis verbindingen onbereikbaar en een internetbundel is voor veel Angolezen onbetaalbaar.

Daarom verstoppen mensen nu films, series, muziek en software in onder meer pdf- en jpeg-bestanden. Die grote bestanden worden als bron of bijlage geüpload naar Wikipedia.

Vervolgens wijzen Angolezen elkaar in besloten Facebook-groepen naar de Wikipedia-artikelen waarin illegale bestanden verstopt zitten.

Beperkte aanpak

Wikipedia wil de praktijken wel aanpakken, maar zegt dat het aanpassen van het gratis internetprogramma van Wikipedia of het verbannen van hele groepen gebruikers niet aan de orde is.

Wikipedia-eigenaar Wikimedia onderzoekt wel of en hoe het auteursrecht in de wet van Angola geregeld is. Momenteel vertrouwt Wikipedia vooral op vrijwilligers bij het bepalen welke informatie van de servers van de site wordt geweerd.

Gratis internetdiensten zoals die van Facebook en Wikipedia krijgen regelmatig kritiek omdat ze nadelig zouden uitpakken voor andere sites, waarvoor wel moet worden betaald. In India werd Facebook Free Basics onlangs verboden, omdat die dienst volgens de overheid in strijd is met de geldende netneutraliteitswet. Die bepaalt dat alle soorten internetverkeer gelijk moeten worden behandeld.