Ook onder de nieuwe Europese netneutraliteitsregels blijft het illegaal om bepaalde diensten niet ten koste van de databundel te laten gaan, bijvoorbeeld bij video- of muziekstreamingdiensten.

Momenteel is zulke 'positieve prijsdiscriminatie', ook wel zero-rating genoemd, verboden onder de Nederlandse netneutraliteitswet.

Providers mogen bijvoorbeeld geen overeenkomst sluiten die videoverkeer van Netflix buiten de databundel laat vallen, terwijl video's via andere diensten wel ten koste van de bundel gaan.

Bij de introductie van Europa-brede netneutraliteitsregels leek het verbod op zero-rating te vervallen. "Er komt geen verbod op prijsdiscriminatie", zei een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken vorig jaar tegen NU.nl.

Verbod

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Kamp (Economische Zaken) dat uit nadere bestudering van de Europese verordening blijkt dat het verbod daarop toch in stand blijft.

In de Europese wet staat dat al het internetverkeer op gelijke wijze moet worden behandeld, zonder discriminatie. Volgens Kamp valt ook positieve prijsdiscriminatie hieronder. 

De minister wil het bestaande verbod op zero-rating daarom in de Nederlandse Telecommunicatiewet laten staan.

Diensten

De Europese verordening zorgt wel voor een aantal andere wijzigingen in Nederland, zoals het toestaan van 'gespecialiseerde diensten' die voorrang krijgen boven normaal internetverkeer. 

Als voorbeeld daarvan noemt Kamp onder meer telefoniediensten als VoLTE (een 4G-beldienst) en video-uitzendingen via de LTE-Broadcast-technologie, waarbij één videosignaal direct naar veel mensen kan worden gestuurd. Uiteindelijk is het aan toezichthouder ACM om te bepalen welke diensten onder de uitzondering kunnen vallen.