Facebook test een functie die gebruikers waarschuwt wanneer een account hun naam en beeltenis gebruikt.

Dit gebeurt sinds november en wordt inmiddels in 75 procent van de wereld toegepast, zegt Facebook tegenover Mashable.

Facebook vraagt eigenaars van het echte, langer bestaande account het nieuwe account met dezelfde naam en foto te verifiëren.

De bestaande gebruikers moeten dan beoordelen of het inderdaad gaat om een na-aper, of dat het een legitiem account van iemand met dezelfde naam betreft. Het eerste deel van het proces verloopt automatisch, waarna accounts die als na-aper zijn aangeduid handmatig worden gecontroleerd.

Vrouwen​

Hoewel nep-accounts geen wijdverspreid probleem zijn op Facebook, zouden zulke accounts wel gebruikt worden door trolls, die anderen ermee lastigvallen.

Volgens Facebook zouden vooral vrouwen slachtoffer worden van nep-accounts. "En het is een echte zorg onder vrouwen in bepaalde delen van de wereld, waar na-apen culturele en sociale gevolgen kan hebben", zegt Facebook veiligheidshoofd Antigone Davis.

Het alarm bij nep-accounts is het resultaat van discussies die Facebook voert met gebruikers, activisten en organisaties. Insteek is om vrouwen wereldwijd met een veiliger gevoel Facebook te laten gebruiken.