Een groep Franse media, waaronder websites van kranten, radio- en televisiezenders, weren gezamenlijk een week lang gebruikers van adblockers.

Mensen die een programma gebruiken om advertenties te blokkeren worden gevraagd deze uit te zetten. Doen ze dat niet, dan wordt de toegang tot de site in sommige gevallen helemaal geweigerd.

Dat meldt persbureau AFP dinsdag. De actie is een initiatief van brancheorganisatie Geste, om aan te tonen dat "content en diensten niet gratis zijn". Veel uitgavers maken zich zorgen om de inzet van adblockers, omdat dit hen advertentie-inkomsten kost.

Ook Deezer, de Franse muziekstreamingdienst die een van de voornaamste concurrenten van Spotify is, doet mee aan de actie.

Onder meer Le Monde laat gebruikers van adblockers nog wel artikelen lezen, maar Le Parisien en sportkrant L'Equipe blokkeert adblocker-gebruikers helemaal.

Ook in Nederland vragen verschillende media, waaronder NU.nl, inmiddels om het uitschakelen van adblockers. Totale blokkades zijn hier nog niet ingezet.