Het feit dat Apple in de rechtbank is verwikkeld in een strijd tegen de FBI om de privacy van zijn gebruikers te beschermen, heeft geen effect op het vertrouwen van de gemiddelde Amerikaan in Apple.

De meeste Amerikanen denken weliswaar dat hun gegevens veilig zijn bij Apple, maar het bedrijf scoort qua vertrouwen niet beter dan concurrenten als Google en Microsoft.

Dat blijkt dinsdag uit een peiling van persbureau Reuters en opiniepeiler Ipsos onder ruim 1.700 Amerikanen.

Zestig procent van de respondenten zegt het volledig of deels eens te zijn met de stelling dat ze Apple vertrouwen om hun gegevens te beschermen tegen hackers. Google, Microsoft en Amazon halen ongeveer dezelfde score in de peiling.

Voorbeeldig

"Deze peiling moest aantonen of Apple gezien wordt als een soort voorbeeldig bedrijf", zegt Chris Jackson van Ipsos. "Dat wordt het niet."

Het vertrouwen in Apple is wel hoger dan in Facebook (39 procent) en Yahoo (44 procent).

In de zoektocht naar een nieuwe smartphone is de beveiliging van zo'n apparaat maar voor één op de tien mensen het belangrijkst, blijkt uit de peiling. De prestaties en prijs van een smartphone zijn voor de meeste mensen belangrijker.

Voor een rechtbank in Calfornië vecht Apple tegen het bevel van de FBI om een iPhone te kraken. Het bedrijf denkt dat dit negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid van alle iPhones. Mogelijk is de hulp van Apple in de zaak inmiddels niet meer nodig, omdat de FBI een eigen techniek voor het kraken van de telefoon heeft gevonden.