Andy Grove, een van de originele technologiepioniers uit Silicon Valley en een voormalig directeur van chipmaker Intel, is overleden. Hij werd 79 jaar.

Dat heeft Intel maandagnacht bekendgemaakt op zijn site.

Grove werd geboren als Andás Gróf in Boedapest, kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Nadat Hongarije werd bezet door Sovjet-Rusland emigreerde hij in 1956 naar de Verenigde Staten om te studeren. Na een periode aan de universiteit Berkeley kwam hij in Silicon Valley terecht.

Hij werkte samen met Gordon Moore bij de vroege chipmaker Fairchild Semiconductor. Toen Moore samen met Robert Noyce Intel oprichtte, werd Grove hun eerste medewerker.

In 1979 werd Grove de president van Intel en in 1987 werd hij benoemd tot CEO. In 1998 verliet hij zijn positie als directeur wegens een ziekte, maar hij bleef tot 2004 nog wel actief als bestuursvoorzitter bij Intel.

Thuiscomputer

Onder het leiderschap van Grove werd Intel een van de grootste bedrijven ter wereld, nadat hij de focus verlegde van het produceren van geheugenchips naar het maken van processoren.

Dat leidde tot het succes van computerchips als de 386, 486 en Pentium. De chipmaker groeide enorm toen het voor consumenten aantrekkelijk werd om thuis een computer neer te zetten.

In 1997 werd Grove door Time Magazine uitgeroepen tot 'man van het jaar'. Op de omslag van het blad stond te lezen: "Zijn microchips hebben de wereld veranderd - en de economie."

Grove schreef ook verschillende boeken over management en leiderschap. De bekendste daarvan werd vernoemd naar zijn persoonlijke motto, Only the paranoid survive.

Gigant

"Andy liet het onmogelijke gebeuren, steeds opnieuw, en inspireerde generaties van technici, ondernemers en zakelijke leiders", zegt de huidige Intel-directeur Brian Krzanich in een verklaring.

Ook verschillende andere prominenten uit de techsector hebben hun respect voor Grove laten blijken. Apple-directeur Tim Cook noemde hem op Twitter "een van de giganten van de technologiewereld". "Hij hield van ons land en stond voor het beste van Amerika."

Volgens Microsoft-directeur Satya Nadella was Grove "een pionier, een leider en een geweldige leraar".

Het is niet bekendgemaakt waaraan Grove is overleden, maar hij leed al enige tijd aan de ziekte van Parkinson.