Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat het versleutelen van gegevens toegestaan moet blijven. "Encryptie is een basisvoorwaarde voor privacy en de vrijheid van meningsuiting in dit digitale tijdperk."

Rechtszaken van overheden tegen bedrijven die versleuteling gebruiken, vormen een bedreiging voor de mensenrechten overal ter wereld. Dat schrijft Amnesty International maandag in een nieuw rapport over encryptie.

Het is voor het eerst dat de organisatie zich uitspreekt over versleuteling. Het debat over privacy en versleuteling is onder de aandacht gekomen door de rechtszaak van Apple tegen de FBI over een versleutelde iPhone.

Envelop

Volgens Sherif Elsayed-Ali van Amnesty is het verbieden van encryptie vergelijkbaar met het verbieden van enveloppen of gordijnen. "Het is als het wegnemen van een simpel middel om je privéleven privé te houden."

"Het verzwakken van online privacy kan desastreuze gevolgen hebben voor vrije samenlevingen, vooral voor mensenrechtenactivisten en journalisten die onze leiders ter verantwoording roepen."

FBI

In de rechtszaak van Apple met de FBI draait het om een iPhone van een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino. De FBI wil dat Apple software schrijft, waarmee in de telefoon kan worden gekeken.

Apple weigert dat, omdat daarmee de veiligheid van alle gebruikers in het geding komt en omdat het een precedent schept. Amnesty is het daarmee eens.

"Het gaat hierbij niet alleen om een telefoon, maar om de vraag of overheden bedrijven mogen dwingen de beveiliging aan te passen waarmee de privacy van miljoenen mensen wordt beschermd."

Alternatief

Amnesty roept overheden op online communicatiemiddelen te promoten en te beschermen. Op die manier kunnen mensen zichzelf beschermen tegen diefstal en spionage door andere landen, organisaties, bedrijvne of andere mensen.

De organisatie roept ook techbedrijven op gebruikers voldoende te beschermen met encryptie.