Auteursrechtenwaakhond Stichting Brein heeft een schikking getroffen met de Nederlandse releasegroep 2Lions Team. In totaal is er voor 67.500 euro geschikt. De groep stopt met het uploaden van auteursrechterlijk beschermd materiaal.

Volgens Brein heeft de groep bekende films zoals The Revenant gedeeld op torrentwebsites. Ook hebben de uploaders een aantal Nederlandse films, muziekalbums en series op internet gezet, schrijft Brein maandag.

In totaal zou de groep duizenden titels hebben geüpload. Sommige torrents voor het downloaden daarvan zijn door ruim 470.000 mensen gedownload.

Grote sites

2Lions Team was actief op onder meer de grote torrentsites The Pirate Bay, Extra Torrents en Demonoid. De meeste torrents van de groep zijn inmiddels verwijderd.

Uit hoeveel mensen de groep bestond is niet duidelijk. Op de website van het team staat dat leden van de groep elk duizenden euro's moeten betalen.

Toestemming

Vorige week werd bekend dat privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens Brein toestemming heeft gegeven om ip-adressen en gebruikersnamen van torrentgebruikers te verzamelen. De stichting richt zijn pijlen vermoedelijk eerst op grote uploaders, maar kan ook kleine gebruikers van torrentsites aanpakken.