De Stichting Exploitatie Naburige Rechten (Sena), die namens uitvoerende muzikanten royalty's int, wil er via het Europees Hof voor zorgen dat de radioportal Nederland.FM weer een vergoeding aan de organisatie gaat afdragen.

Nederland.FM, dat streams van tientallen Nederlandse radiostations op zijn site aanbiedt, betaalde eerder wel royalty's aan Sena. Na een uitspraak van het Europees Hof in 2014 werd die licentie opgeschort, evenals een vergelijkbare overeenkomst met auteursrechtenorganisatie Buma Stemra.

Het Hof besloot dat het linken naar of embedden van auteursrechtelijk materiaal is toegestaan, zonder nadrukkelijke toestemming van de houder van het auteursrecht. Nederland.FM publiceert zelf geen streams, maar verwijst bezoekers enkel naar de streams van de radiostations zelf.

Sena vindt dat Nederland.FM toch royalty's moet betalen, omdat het bedrijf wel verdient aan het verspreiden van muziek via radiostations, zo bepleitte de organisatie vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Sena wil dat de rechtbank vragen stelt aan het Europees Hof, waaruit moet blijken of Nederland.fm en vergelijkbare websites inderdaad de houders van zogenoemde naburige rechten moet betalen.

Double dipping

Nederland.FM wijst erop dat de radiostations zelf al betalen aan Sena. Als zij via Nederland.FM meer luisteraars krijgen, kunnen ze meer verdienen aan hun reclames en wordt de afdracht aan Sena - een percentage van de omzet - alleen maar groter.

"Sena probeert Nederland.FM zwart te maken, als parasiet neer te zetten en zo veel mogelijk te benadrukken dat er geld wordt verdiend", zei advocaat Wieke During van de site. Nederland.FM betichtte Sena van "double dipping" door zowel de radiostations zelf als Nederland.fm om een vergoeding te vragen.

Volgens Dirk Visser, de advocaat van Sena, voegt Nederland.FM door het samenvoegen van verschillende radiostreams echter een eigen dienstverlening toe aan de streams. Daarom zou het bedrijf ook zelf een licentie moeten afnemen.

Cafés

Nederland.FM-oprichter Jim Souren zegt dat maandelijks zo'n 18 miljoen keer een radiozender wordt aangezet via zijn site, door 2 miljoen unieke bezoekers. Hoeveel het bedrijf daaraan verdient is niet bekend. Sena vraagt om een afdracht van 6,45 procent van de totaalomzet. Radiostations betalen 4,3 procent van hun omzet.

Visser wees erop dat ook cafés moeten betalen als ze de radio willen aanzetten in hun gelegenheid, ook al heeft het radiostation zelf ook al betaald voor de verspreiding van muziek. "Sena wil niets verbieden of frustreren. Sena wenst meneer Souren het beste. Sena wil alleen een klein percentage van de aanzienlijke commerciële inkomsten."

Nederland.FM vergelijkt zijn rol met die van een fysieke radio. Makers van zulke apparaten zijn vrijgesteld van royalty's.

Gevolgen

De zaak zou niet alleen grote gevolgen kunnen hebben voor Nederland.fm, maar ook voor andere websites die muziek embedden. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk om kostenloos een muziekvideo die op Youtube staat in te sluiten, maar als het aan Sena ligt moet daar in de toekomst voor worden betaald. 

Volgens Nederland.FM is door de eerdere uitspraak van het Europees Hof al duidelijk dat dat nooit zal hoeven. De site vreest dat zo'n uitspraak negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor het hele internet. "We vechten hier ook voor de vrijheid van het internet", zei Souren vrijdag.