Apple-programmeurs dreigen met ontslag als FBI rechtszaak wint

Programmeurs bij Apple dreigen ontslag te nemen als de FBI de rechtszaak om versleuteling wint van Apple. Er wordt binnen het bedrijf uitgebreid gesproken over ontslag en het hinderen van werk dat voor de FBI zou moeten worden gedaan.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag na gesprekken met Apple-medewerkers en oud-medewerkers.

De rechtszaak om versleuteling draait om de iPhone van een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino. De FBI wil zien wat er op de smartphone staat, maar zegt geen toegang te kunnen krijgen.

De recherchedienst wil dat Apple software maakt waarmee het mogelijk wordt de telefoon te ontgrendelen. Apple weigert dat, omdat daarmee de privacy van alle iPhone-gebruikers in het geding komt. Ook zou het een precedent scheppen.

Als de FBI door de rechter in het gelijk wordt gesteld, wordt Apple gedwongen de software te schrijven. Programmeurs bij het techbedrijf dreigen daar een stokje voor te steken, waardoor de ontwikkeling van de software mogelijk veel langer zal duren.

Cultuur

Voormalig manager Jean-Louis Gassée van Apple spreekt van een "onafhankelijke rebelse cultuur" bij Apple. "Als de overheid de ingenieurs tot actie wil dwingen, dan wens ik ze daar veel succes mee."

De ontwikkelaars bij Apple hebben zelf gewerkt aan de sterke versleuteling van de iPhone. Een aantal van hen heeft laten weten ontslag te nemen als de FBI hen dwingt de beveiliging omlaag te schroeven.

Lees meer over:
Tip de redactie