'Spotify bereikt miljoenendeal met uitgevers over rechten'

Muziekstreamingdienst Spotify heeft een deal bereikt met de Amerikaanse uitgeversvereniging NMPA over het betalen van royalty's. De dienst zal ongeveer 21 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) betalen aan uitgevers en tekstschrijvers.

Een deel van het geld, 5 miljoen, is apart gezet voor uitgevers en tekstschrijvers die ook gebruik willen maken van de deal, meldt The Verge donderdag op basis van anonieme bronnen.

De overeenkomst omvat alle onbetaalde royalty's vanaf de start van Spotify in 2006 tot eind juni 2017.

Rechtszaken

Spotify hoopt dat de deal een einde maakt aan een aantal andere rechtszaken die door uitgevers en songwriters was aangespannen.

Een van die zaken werd aangespannen door de muzikant David Lowery. Samen met ruim honderd andere muzikanten eiste hij een schadevergoeding van 150 miljoen dollar voor het gebruik van muziek zonder licentie.

Deal

Hoewel de deal met de NMPA om een veel kleiner bedrag gaat, is het goed mogelijk dat ook de andere muzikanten akkoord gaan met de schikking.

In 2011 bereikte de NMPA een deal met YouTube. De meeste mensen die zelf een rechtszaak hadden lopen tegen de videosite, hebben toen besloten om zich aan te sluiten bij de schikking.

Lees meer over:
Tip de redactie