AMSTERDAM - De Duitse overheid heeft de rechten op de domeinnaam www.federalrepublicofgermany.biz toegewezen gekregen. De site werd tot nu toe gebruikt door de extreem-rechtse groep Nazi Lauck NSDAP/AO. De Duitse autoriteiten waren daar woedend over en stapten naar de VN-commissie die over de domeinnamen gaat.

De groep Nazi Lauck NSDAP/AO heeft de omverwerping van de Duitse democratie en de rehabilitatie van de nazi-partij NSDAP als voornaamste doelen. Volgens de website publiceert de groepering nazistische kranten in twaalf talen. Ook worden posters, boeken, muziek en anti-joodse films uit het fascistische tijdperk aangeboden en kan de bezoeker gratis nazi-computerspelletjes downloaden.

De site stond geregistreerd op naam van een bedrijf in de Amerikaanse staat Nebraska. De VN-commissie besloot dat dit bedrijf geen aanspraak kon maken op de site, noch kon bewijzen dat deze belangrijk was voor de bedrijfsvoering. Gerhard Lauck, de eigenaar van het bedrijf, tekende geen bezwaar aan tegen de beslissing.

Het VN-protocol dat de overdracht van de site aan de Duitse overheid mogelijk maakte is sinds 1999 van kracht. Personen of autoriteiten die menen aanspraak te kunnen maken op een domeinnaam kunnen in principe de rechten krijgen, zonder daarvoor een kostbare rechtszaak te moeten aangaan.