AMSTERDAM - Websites die toegankelijk zijn voor iedereen krijgen voortaan een kwaliteitsstempel toegekend. De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl introduceert de kwaliteitsregeling vrijdag in Amsterdam. Aan een vijftal organisaties met een toegankelijke website wordt de eerste keurmerken uitgereikt.

De vijf websites die het waarmerk krijgen toegekend, zijn die van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de gemeente Tiel, de Sociale Verzekeringsbank, de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie en IntraXS. Zij zijn geloot uit een lijst van 29 organisaties waarvan de website de status toegankelijk heeft bereikt.

Het keurmerk dient als stimulans voor organisaties om hun website toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief gehandicapten, slechtzienden- en horenden en senioren. Volgens de stichting is voor die groep een toegankelijk internet van groot belang. "Het vergroot niet alleen hun wereld, maar ook hun zelfstandigheid."

Waarmerk drempelvrij.nl ziet ook voordelen voor de uitgever van de website. "Een toegankelijke website kost misschien 5 procent meer bij het bouwen, maar kan naast extra bezoekers ook een volumebesparing opleveren tot wel 60 procent. Daarnaast is een toegankelijke website niet alleen flexibel, maar ook gemakkelijk te onderhouden en te wijzigen."

Achter de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl zitten een aantal maatschappelijke organisaties en diverse ministeries. Opdrachtgever van het keurmerk is het Landelijk Bureau voor Toegankelijkheid.