AMSTERDAM - Op de computer die de Amsterdamse officier van justitie Joost Tonino aan het grof vuil zette, staat ook de toegangscode voor de huidige e-mail van de officier. Dat blijkt uit de uitzending van 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever' donderdag. Op de computer staan ook gegevens van geruchtmakende juridische zaken van de afgelopen jaren, zoals het onderzoek naar de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Tonino zou de computer aan de straat hebben gezet omdat die door een virus onbruikbaar was geworden. De computer had eigenlijk met mokerslagen door het Openbaar Ministerie moeten worden vernietigd. De Vries, die de computer van een taxichauffeur zou hebben ontvangen, kon door allerlei documenten bladeren, waaronder 'verregaande liefdesbrieven'.

Tonino blijkt onder meer onderzoek te hebben gedaan naar financiële banden tussen de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra en mensen uit de Amsterdamse onderwereld. Tonino onderzocht contacten met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, de vermoorde criminelen Jan Femer en Sam Klepper en xtc-handelaar Ronald van Essen. Tonino wilde Endstra graag laten oppakken. Het onderzoek is echter afgeketst, volgens memo's van Tonino vanwege gebreken bij de recherche.

Gevoelige documenten

Ook stonden er gevoelige documenten in de computer over de beursgang van internetprovider WorldOnline, de effectenfraude van Philipstopman Cor Boonstra, de gewelddadigheden tussen twee Amsterdamse taxibedrijven en de verdachten in een beursfraudezaak: de Clickfondszaak.

Tijdens een spoeddebat donderdagavond in de Tweede Kamer over het vrijkomen van de computer bleek dat minister van Justitie Piet Hein Donner Tonino niet wil vervolgen, hoewel de officier in feite zijn computer door het Openbaar Ministerie had moeten laten vernietigen.