Privacyorganisaties zijn ontevreden met het 'Privacyschild', de nieuwe datadeal tussen de VS en de EU die het uitwisselen van persoonsgegevens weer wettelijk moet vastleggen.

In een brief (pdf) aan topbestuurders van de EU doen 27 organisaties hun beklag over het Privacyschild.

De brief is onder meer ondertekend door de Nederlandse organisatie Bits of Freedom, Amnesty International en de Amerikaanse Electronic Frontier Foundation.

Zij vinden vooral dat Amerikaanse inlichtingendiensten nog te ver kunnen gaan, en dat de privacy van Europeanen daarom onvoldoende is gewaarborgd als gegevens in de VS worden opgeslagen.

"De Amerikaanse overheid blijft de relevantie en inzet van internationaal geaccepteerde standaarden van noodzaak en proportionaliteit in zijn surveillancepraktijken negeren", aldus de brief. Het Privacyschild kan hier onvoldoende toezicht op houden en heeft bovendien niet de autoriteit om privacyschendingen te stoppen, aldus de ondertekenaars.

Safe Harbor

Het Privacyschild is de opvolger van de eerdere Safe Harbor-deal tussen de EU en de VS. Dat verdrag werd door het Europees Hof van Justitie juist ongeldig verklaard omdat de privacy van Europeanen in de VS onvoldoende werd gegarandeerd.

Bij de bekendmaking van het nieuwe verdrag stelde de Europese Commissie dat de Amerikanen nu zorgvuldiger zullen omgaan met gegevens van Europeanen. Volgens criticie europarlementariërs is er in de praktijk echter weinig veranderd, en is het nieuwe verdrag vooral een cosmetische wijziging.

Goedkeuring

Het Privacyschild moet nog officieel worden goedgekeurd door de EU-lidstaten. Ook zullen de privacywaakhonden van de Europese Unie zich hier nog over uitspreken, al hebben zij geen vetorecht. De brief is onder meer gericht aan de voorzitter van de Artikel 29 Werkgroep, de vereniging van al deze toezichthouders.

Donderdag verschijnt Max Schrems, de Oostenrijker die met een rechtszaak zorgde voor het eind van het Safe Harbor-akkoord, voor een Europese parlementscommissie in Brussel. Hij liet zich eerder al kritisch uit over het nieuwe verdrag.