Tegen een 28-jarige man uit Assen is woensdag door het Openbaar Ministerie gevangenisstraf geëist omdat hij ervan verdacht wordt via Marktplaats sinds begin 2013 honderden mensen te hebben opgelicht. 

De gedupeerden reageerden op advertenties waarin kaartjes werden aangeboden voor diverse dancefeesten, zoals Mysteryland en Dance Valley. Nadat zij het geld hadden overgemaakt, kregen ze hun kaartjes niet.

Het OM eiste woensdag 22 maanden gevangenisstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk, én een verplichte klinische behandeling van een jaar in een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK).

De verdachte is in mei vorig jaar al aangehouden en sindsdien zit hij in voorlopige hechtenis. De zaak wordt op 15 april verder behandeld, aldus het OM woensdag. Twee weken later is de uitspraak.

Katvangers

Het OM zegt ook een aantal 'katvangers' in beeld te hebben gekregen. Dat zijn mensen die hun bankrekening lieten gebruiken door de hoofdverdachte om de Marktplaats-stortingen te ontvangen en vervolgens contant op te nemen. Volgens het OM zullen verschillende katvangers later nog voor de rechter verschijnen.

Het is belangrijk dat mensen aangifte doen van Marktplaats-oplichting, stelt het OM. "Doordat er zoveel aangiftes bekend waren, was het mogelijk om het patroon helder te krijgen en zo uiteindelijk bij de verdachte uit te komen."