Amerikaan bekent diefstal naaktfoto's sterren via iCloud

Een 36-jarige Amerikaan heeft bekend achter de diefstal van honderden privéfoto's van beroemdheden te zitten. De foto's van onder meer actrices Jennifer Lawrence en Kate Upton werden in 2014 online gezet. 

De man, Ryan Collins, wordt schuldig bevonden aan het hacken van meer dan honderd Apple- en Google-accounts. 

Er is tot dusver geen bewijs gevonden dat de man de foto's ook daadwerkelijk online heeft gezet. Door het lek werden in 2014 de naaktfoto's van onder meer Jennifer Lawrence, Kate Upton en Kirsten Dunst online gezet. 

De Amerikaan wist tussen 2012 en 2014 de gebruikersnamen en wachtwoorden van ruim honderd beroemdheden te achterhalen via phishing, een techniek waarbij mensen via bijvoorbeeld een nepmail het idee wordt gegeven dat ze met een officiële mail te maken hebben.

Zodra hij toegang kreeg tot hun accounts, doorzocht hij de inbox en iCloud-backups voor naaktfoto's, zo blijkt uit zijn verklaring

Apple kwam door het lek flink onder vuur te liggen, omdat het de beveiliging van niet op orde zou hebben. Gezien Collins de inloggegevens niet via een beveiligingslek, maar via oplichting wist te achterhalen, lijkt die kritiek onterecht geweest te zijn. 

Lees meer over:
Tip de redactie